Home / Beter worden / Mulligan Concept

Mulligan Concept


Bij pijnlijke of minder beweeglijke gewrichten kan mobilisatietechniek Mulligan Concept een uitkomst bieden. Deze behandelvorm heeft twee belangrijke kenmerken: mobilisatie gebeurt met actieve inzet door de cliënt en de techniek die door de therapeut wordt toegepast is pijnloos. Mulligan Concept is een behandelvorm die – naast McKenzie MDT – binnen de manuele therapie valt. Waar bij McKenzie meestal de focus ligt op nek- en rugklachten, ligt deze bij Mulligan Concept wat meer op de elleboog en heup.

Afspraak maken fysio

Bij welke klachten is Mulligan Concept geschikt?

Mulligan Concept kan toegepast worden bij de volgende klachten:

  • Elleboogklachten
  • Tenniselleboog, golfersarm
  • Heupklachten bij sporters
  • Heupklachten door artrose

 

Hoe werkt Mulligan Concept?

Een mobilisatie is een herhaaldelijk toegepaste techniek om een gewricht los te krijgen. Bij passieve mobilisatie beweegt u niet. Bij actieve mobilisatie, zoals bij Mulligan Concept, brengt u het gewricht zelf in beweging.

Uw therapeut onderzoekt op welke plek u pijn ervaart. Terwijl u op aanwijzing van uw therapeut een beweging uitvoert, past zij specifieke duw-, trek- of schuiftechnieken toe. Hiermee zoekt de therapeut naar een pijnvrije uitgangspositie. Vervolgens beoordeelt zij of vanuit deze positie herhaaldelijk pijnvrij bewegen mogelijk is. Door het gewricht herhaaldelijk in een pijnloze status te brengen, creëert uw therapeut zowel een mobiliserend (ruimte in het gewricht) als een neurologisch effect. Dit laatste betekent dat getracht wordt om het patroon waarbij de hersenen regelmatige pijnsignalen afgeven te doorbreken.

Combinatie met shockwave en dry needling

Mogelijk combineert uw therapeut een behandeling volgens het Mulligan Concept met shockwave therapie en dry needling.

 

Wat is het effect van Mulligan Concept?

Binnen een paar behandelingen moet u verbetering merken: u kunt vrijer bewegen en de pijn is drastisch afgenomen. Is dit niet het geval, dan stuurt uw fysiotherapeut tijdig bij en kiest voor een andere benadering van uw klacht. Wij houden u altijd voorafgaande en tijdens het behandeltraject goed op de hoogte, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 

Maatwerkbehandeling onder 1 dak

Een van de voordelen van Medi Fit Doetinchem is dat wij alle specialisaties in huis hebben en multidisciplinair samenwerken. Voor een optimale behandeling in combinatie met shockwave of dry needling kunt u binnen 1 team terecht. Indien verdere afstemming nodig is met bijvoorbeeld een manueel therapeut of sportfysiotherapeut, dan regelen wij dit vlot en goed voor u.

Specialisten