Home / Beter worden / Dry Needling

Dry Needling


Sommige klachten in het houdings- en bewegingsapparaat ontstaan door zogenoemde triggerpoints. Dit zijn pijnlijke plekken in een spier die – naast lokale drukpijn – ook pijn op een andere plek in het lichaam kunnen veroorzaken. Bij actief aandrukken van de spier voelt deze aan als een knoop of wegschietende band. Dry needling is een behandelmethode die bijdraagt aan het snel en effectief laten ontspannen van vastzittende spieren. Dry needling kan een effectieve aanvulling zijn op de reguliere fysiotherapie en shockwave therapie.

Afspraak maken fysio

Wat is dry needling?

In tegenstelling tot reguliere fysiotherapie, waarbij spieren van buitenaf worden behandeld, is dry needling een methode waarbij de spier direct wordt aangeprikt. Dit gebeurt met een zeer dunne naald. Door het kort aanprikken springt de spier ‘los’ en ontspant deze.

 

Het ontstaan en de gevolgen van triggerpoints

De verkrampte reacties die spieren geven, zijn eigenlijk beschermende reacties van het lichaam. Maar als deze niet meer vanzelf ontspannen, kunnen zich triggerpoints ontwikkelen.

Er zijn veel aanleidingen die kunnen resulteren in triggerpoints, denk hierbij aan:

 • Acute klachten door een verkeerde beweging of ongeluk;
 • Chronische klachten door een langdurig verkeerde houding;
 • Langdurige overbelasting van arm, schouder en/of nek;
 • Overbelasting/blessures bij sporters;
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia;
 • Langdurige afwezigheid van beweging;
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie;
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak of tas.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn/stijfheid lokaal in een spier, maar ook pijn op ‘afstand’;
 • Bewegingsbeperkingen in bijhorende gewrichten;
 • Verminderde kracht in de betrokken spier;
 • Pijn vermijdend gedrag;
 • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

In sommige gevallen passen wij geen dry needling toe, zoals bij het gebruik van bloedverdunners, tijdens zwangerschap, bij nieuwe gewrichten in het aangedane gebied of bij een verminderd afweersysteem. Of dry needling de juiste behandelmethode is bij uw klacht of dat beter een andere techniek kan worden toegepast, nemen wij graag persoonlijk met u door.

Dry needling: de behandeling

Gedurende de intake doet uw fysiotherapeut functioneel onderzoek en beoordeelt onder meer of vastzittende spieren de oorzaak zijn van uw pijn. Vervolgens zoekt uw fysiotherapeut nauwgezet waar de triggerpoints zich bevinden. Als blijkt dat dry needling een passende behandelvorm is, zal de therapeut u uitgebreid informeren.

Tijdens een vervolgafspraak prikt de fysiotherapeut de gespannen spier aan met een dunne naald. De spier spant zich even kort aan (dit is de zogenoemde ‘twitch’) en vrijwel direct ontspant deze zich. Als de spanning zich in verschillende spiergroepen heeft opgebouwd, prikt de therapeut mogelijk meerdere punten aan.

De behandeling wordt maximaal 1 x per week toegepast. Na de behandeling kunt u de eerste 2 dagen een wat beurs gevoel ervaren. De 3e en 4e dag moet dat gevoel afnemen. De rest van de week hebben de spier en het omliggende gebied tijd om te herstellen. Een positief effect moet binnen korte termijn merkbaar zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan past uw therapeut het behandelplan tijdig aan.

 

Ziet u op tegen het gebruik van naalden?

Dat kunnen wij ons goed voorstellen, toch is het goed te weten dat de behandeling over het algemeen zeer goed is vol te houden. Ook neemt uw fysiotherapeut vooraf de tijd om de behandeling grondig en duidelijk aan u uit te leggen. Daarna zal hij u adviseren alle informatie te laten bezinken, eventueel nog wat na te lezen en vervolgens uw keus te maken.

Elke cliënt reageert anders op de behandeling, uw fysiotherapeut zet zich volledig in om u gerust te stellen en een realistisch beeld te scheppen. Bel voor meer informatie of maak een afspraak met Cas Willemsen. Kiest u alsnog liever voor een andere behandelmethode, dan kunt u hiervoor ook uitstekend binnen onze praktijk terecht.

 

Uitstekende hygiëne

De naalden die wij in onze praktijk gebruiken, vervangen wij na elke behandeling. Ook draagt uw therapeut handschoenen tijdens de behandeling en gebruikt hij speciaal ontsmettingsmiddel om uw huid te desinfecteren, u bent dus 100% zeker van eersteklas hygiëne.

Specialist