Home / Gezond blijven / Bewegen bij MS

Bewegen bij MS

Bij neurologische klachten door MS kan de fysiotherapeut u helpen om uw vitaliteit zo optimaal mogelijk te houden. Bewegen is hierbij heel belangrijk: niet alleen is dit goed voor uw fysieke conditie, ook zult u merken dat u zich hierdoor prettiger voelt. Omdat MS een progressieve ziekte is, stemt de therapeut de behandeling doorlopend op uw situatie af.

De therapeut is gespecialiseerd in de ondersteuning en het assisteren van cliënten met MS en is aangesloten bij het MS Zorg Nederland.

Bij welke klachten kan de fysiotherapeut u helpen?

Iedere cliënt met MS heeft zijn of haar eigen verhaal en klachtenpatroon. Door ontstekingen in het zenuwstelsel kunnen cliënten problemen ervaren met het lopen, dagelijks functioneren, de fijne motoriek, aansturing en coördinatie. Ook krachtsverlies, spierstijfheid en vermoeidheid zijn veel voorkomende klachten bij MS. De fysiotherapeut past de training aan op uw hulpvraag, het stadium van de ziekte en uw gevoel op de dag van behandelen.

MS is niet te genezen, maar beweging en medicatie kunnen het verloop van de ziekte vertragen of stabiliseren. Goede zorg en begeleiding zijn erg belangrijk voor het inpassen van de ziekte in uw dagelijks leven en om uw welzijn zo gunstig mogelijk te laten zijn.

Wat houdt Bewegen bij MS in?

Na de intake en het doen van een aantal tests heeft uw therapeut een goed beeld van de mogelijkheden. Via 1-op-1 fysiotherapie volgt u een trainingsprogramma op maat op basis van uw hulpvraag.

Gedoseerd bewegen is de kern van de behandeling. Door te bewegen traint u uw spierkracht en wordt spierverval zo mogelijk afgeremd. Dit doet u via maatwerk oefentherapie en aangepaste fitness. Door het lopen van een parcours, sport & spel, balans- en coördinatie-oefeningen werkt u actief aan uw conditie en stabiliteit.

Maakt u gebruik van een rolstoel, dan is hiervoor rolstoeltoegankelijke apparatuur in onze sportzaal aanwezig, zoals een handbike, aangepast roeiapparaat en Motomed. Eventueel zet de fysiotherapeut de statafel in, wat een positief effect heeft op uw lichaamshouding. Bovendien heeft dit als bijkomend voordeel dat u even oog in oog kunt ‘staan’ met uw therapeut.

Heeft u eventueel last van klachten die niet direct gerelateerd zijn aan MS, dan kan uw therapeut u doorverwijzen naar een van zijn collega’s binnen Medi Fit Doetinchem. Door de multidisciplinaire samenwerking binnen de praktijk organiseren wij uw zorg vlot en goed.

MS Zorg Nederland

Fysiotherapeut Laurens Harms is aangesloten bij MS Zorg Nederland. Alle zorgverleners – denk hierbij bijvoorbeeld aan neurologen, ergotherapeuten, psychologen en verpleegkundigen – die deel uitmaken van MS Zorg Nederland zijn gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met MS. Binnen dit netwerk organiseren specialisten vanuit verschillende disciplines de zorg aan patiënten zo effectief en efficiënt mogelijk; de verbindende schakel hierin is de MS-verpleegkundige.

Tevens heeft de fysiotherapeut een signaalfunctie naar het team van zorgspecialisten dat u ondersteunt bij uw ziekteverloop. Is bijvoorbeeld meer input en assistentie nodig van één van de andere professionals, dan bespreekt de fysiotherapeut dit met u en pakt de MS-verpleegkundige dit verder op. Insteek is dat wij u zo goed en snel mogelijk helpen!

Optimale communicatie en continue scholing via MS Zorg Nederland

De zorgprofessionals binnen MS Zorg Nederland hebben extra scholing gevolgd en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Het coördinatiecentrum verzorgt regelmatig scholingen en congressen, waardoor de zorgverleners hun kennis up-to-date houden. Bovendien werken de professionals onderling goed samen en hebben zijn regelmatig multi- en monodisciplinair overleg. De communicatie rondom één patiënt is hiermee efficiënt georganiseerd.

Therapeuten