Home / Gezond blijven / Valpreventie voor ouderen

Valpreventie voor ouderen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral als u wat ouder wordt, stijgt de kans op valongelukken in en rond huis. Hoe voorkomt u een val en als u toch gevallen bent, hoe kunt u dan het beste – zelfstandig – weer opstaan? Met de training Valpreventie voor ouderen verhoogt u uw zelfvertrouwen in lopen en vermindert u de valkans met 50%.

De cursus Valpreventie voor ouderen, ook wel Vallen verleden tijd genoemd, is ontwikkeld en wetenschappelijk onderbouwd door de professionals van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Voor wie is de cursus geschikt?

De cursus Valpreventie voor ouderen is geschikt als u:

  • Minimaal een kwartier kunt lopen, eventueel met een stok;
  • Een kleine reeks oefeningen kunt onthouden.

Daarnaast is de cursus geschikt voor (jongere) cliënten met een specifieke hulpvraag na bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct. Ook passen wij technieken uit de cursus toe bij patiënten met Parkinson of MS.

De doelen van Valpreventie voor ouderen

Door het volgen van deze training ontwikkelt u een beter looppatroon en een goede balans. Ook neemt eventuele valangst aanzienlijk af. Door daarnaast te trainen in valtechnieken en verantwoord opstaan, stijgt uw vertrouwen om zo ontspannen mogelijk te lopen. Valpartijen volledig voorkomen is helaas niet mogelijk. Wel neemt de kans om te vallen – bewezen – af met 50%.

Inhoud van de cursus Valpreventie voor ouderen

Gedurende 5 weken traint u – twee keer per week – in de grote oefenruimte bij Medi Fit Doetinchem. Hiervan besteden we 1 les per week aan parcourslopen. Uw therapeut bouwt diverse elementen in het parcours, zoals een Belgisch trottoir met losliggende tegels, hekjes, matrassen en hellingen. Afhankelijk van uw situatie loopt uw therapeut samen met u het parcours of loopt zij naast u. Elke week voegt zij nieuwe uitdagingen toe aan het parcours en vult deze met andere elementen aan, zoals het aan- en uitzetten van de verlichting en het draaien van muziek op de achtergrond. Of zij laat u tijdens het lopen aandachtig luisteren naar een verhaal. Via deze technieken leert u uw vertrouwen opbouwen voor de dagelijkse praktijk. De andere les besteedt u aan het ontwikkelen van een goede valtechniek op de dikke mat. Zo leert u op welke manier u het beste kunt vallen en hoe u weer zelfstandig op kunt staan.

Beide trajecten zijn of in een groep met maximaal 4 personen of in een 1-op-1 training te volgen. De 1-op-1 begeleiding is inhoudelijk hetzelfde, maar biedt intensievere begeleiding en is bestemd voor cliënten die bijvoorbeeld een beroerte of herseninfarct hebben gehad.

Na het invullen van het contactformulier maken wij graag een afspraak met u voor een intake. Op basis van uw hulpvraag adviseert de therapeut u om of aan de groepstraining of de 1-op-1 training deel te nemen. Tijdens de intake doet u tevens enkele loop- en balanstesten, zodat de fysiotherapeut uw startniveau en doelstellingen kan vaststellen.

De voordelen van Valtraining voor ouderen bij Medi Fit Doetinchem

Volgt u de cursus bij Medi Fit Doetinchem, dan bent u zeker van:

  • Professionele intake inclusief tests;
  • Maatwerk: les in groepsverband of 1-op-1;
  • Grote oefenruimte met spiegels en een gevarieerd parcours;
  • Gecertificeerde therapeut;
  • Afstemming met interne collega’s voor cliënten met bijvoorbeeld Parkinson bij stijfheidsvraagstukken of MS voor specifieke valtechnieken;
  • Afstemming met collega’s bij valangst, bijvoorbeeld tijdens of na revalidatie;
  • Een prettige, informele sfeer.

Therapeuten