Home / Gezond blijven / Hartrevalidatie

Hartrevalidatie

Veel mensen met hartklachten of -problemen vinden het spannend om te bewegen of bewegen minder vanwege hun fysieke grenzen. Misschien geldt dit ook voor u. Dit is heel begrijpelijk als u geconfronteerd bent met een hart- of vaatziekte. Maar beweging is juist heel goed: door te trainen voelt u zich vitaler en fitter, bovendien daalt de kans op nieuwe problemen aanzienlijk.

De fysiotherapeuten van Medi Fit Doetinchem assisteren u om veilig en verantwoord te bewegen. Ook geven zij u advies en inzicht in hartrevalidatie, zodat u met een gerust gevoel uw conditie en kracht kunt opbouwen.

Voor wie is hartrevalidatie?

Hartrevalidatie is bedoeld voor iedereen die professionele begeleiding en advies nodig heeft bij het herstellen van een hartaandoening of -operatie. Hartrevalidatie is bijvoorbeeld geschikt als u:

  • een hartinfarct heeft gehad;
  • een dotter- of stentbehandeling, bypassoperatie of andere operatieve ingreep heeft ondergaan;
  • last heeft van hartritmestoornissen;
  • een pacemaker of ICD heeft gekregen;
  • een verhoogde bloeddruk heeft en daarvan klachten ervaart;
  • een burn-out heeft (gehad).

Voorbeelden van hulpvragen die de fysiotherapeut samen met u kan oppakken, zijn:

  • Zoveel mogelijk de huidige functionaliteit behouden;
  • Dagelijkse activiteiten als fietsen, lopen, wandelen zoveel mogelijk op peil houden;
  • Na een operatie: het verbeteren van uw conditie en kracht.

De intake bij hartrevalidatie

Elke intake bij Medi Fit Doetinchem omvat vaste toetsingsonderdelen en onderzoeken. Afhankelijk van de hulpvraag en de reeds uitgevoerde tests door de behandelend arts laat de fysiotherapeut u een wandel- en/of fietstest uitvoeren om de aard van uw aandoening goed in te kunnen schalen. Ook vraagt de therapeut naar uw medicijngebruik – met name bètablokkers of andere medicijnen die uw hartfunctie of bloeddruk reguleren zijn van belang – om de training hierop af te stemmen. Op basis van de metingen, het onderzoek en de hulpvraag start u met een individueel traject of een groepstraining:

1-op-1 behandeling

Gedoseerd bewegen is de kern van de behandeling. Dit doet u via 1-op-1 oefentherapie en aangepaste fitness, waarmee u uw conditie en kracht op verantwoorde wijze op peil houdt.

Groepstraining fysiotherapie

Stroomt u door naar de groepsfitness, dan krijgt u in groepsverband training in conditie en kracht. Uw therapeut maakt tijdens de trainingen gebruik van saturatiemetingen en monitort hiermee of u voldoende zuurstofopname in het bloed heeft, zodat u veilig en beter traint. Tijdens de training volgt de therapeut uw bloeddruk en hartslag nauwgezet en stemt de training daarop af. Tot slot krijgt u inzicht in uw hartaandoening en adviezen om hier zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan.

Heeft u voldoende niveau in conditie en kracht opgebouwd, dan kunt u verder sporten binnen de fitness-tak van onze praktijk. Ook tijdens deze lessen is er vakkundige begeleiding beschikbaar.

Samenwerking met andere disciplines

De fysiotherapeut werkt – indien nodig – nauw samen met uw behandelend arts. De eerstelijns hartrevalidatie bij Medi Fit Doetinchem sluit naadloos aan bij de poliklinische hartrevalidatie uit de tweede lijn (via de cardioloog). Daarmee is de zorg optimaal op elkaar afgestemd.

Heeft u last van niet-gerelateerde klachten, zoals nek,- schouder,- of rugproblemen, dan schakelt de therapeut een van zijn/haar interne collega’s in. Wij werken binnen de praktijk multidisciplinair samen, daarmee organiseren wij uw zorg vlot en goed.

Therapeuten