Home / Beter worden / Manuele therapie

Manuele therapie


Kunt u een gewricht niet of nauwelijks bewegen of ervaart u pijn tijdens een beweging, dan kan manuele therapie uitkomst bieden. Het doel van manuele therapie is zowel het beter laten functioneren van gewrichten als het verbeteren van uw houding. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast.

Afspraak maken fysio

Wanneer naar een manueel therapeut?

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen, zijn:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstraling naar de benen;
  • Hoge rugklachten, eventueel in combinatie met rib- en borstpijn;
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek;

 

Wat is een manueel therapeut

De manueel therapeuten van Medi Fit Doetinchem hebben beiden de Master Musculoskeletaal (MMS) afgerond. Daarmee is hij/zij specialist in beweging en houding, in het bijzonder van de wervelkolom.

Onze manueel therapeuten hebben ervaring in het onderzoeken en behandelen van complexe problematieken. Bovendien beschikken zij over een hoog niveau van klinisch redeneren om pijnklachten vanuit verschillende invalshoeken en op basis van wetenschappelijke literatuur te analyseren. Het aandachtsgebied van manuele therapie is overigens heel breed.  Een andere stroming die verband houden met manuele therapie is het Mulligan Concept. Ook hiervoor kunt u uitstekend terecht binnen onze praktijk.

Werkwijze manuele therapie

Tijdens de intake stelt de manueel therapeut u specifieke vragen die verband houden met uw klachten. De vragen en het lichamelijk onderzoek gaan verder dan alleen het aangedane gebied, maar hebben betrekking op de hele bewegingsketen. Vervolgens zoomt u therapeut steeds verder in op het probleem. Al tijdens de intake zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden met manuele therapie.

Mobilisaties en manipulatie

Uw manueel therapeut bestudeert de hele bewegingsketen en baseert de behandeling op wetenschappelijke vakliteratuur, jarenlange ervaring en uw specifieke wensen. Op basis van gevonden bewegingsbeperkingen en pijnklachten werkt uw fysiotherapeut naar de kern van het probleem toe. Vervolgens stelt hij/zij een behandeling op maat voor u samen.

De behandeling zelf richt zich voornamelijk op het creëren van meer beweeglijkheid en pijnvermindering. Hiervoor maakt de therapeut gebruik van manuele vaardigheden, zoals gewrichtsmobilisaties, triggerpoint release technieken (voor spierontspanning) en manipulaties, ook wel bekend als ‘kraken’. Het effect van manuele therapie is vaak direct merkbaar: u voelt meer bewegingsvrijheid, terwijl de pijn is verminderd.

Oefeningen

Aanvullend bestaat het behandelprogramma van de manueel therapeut uit het geven van gerichte instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Hiermee bevordert u uw mobiliteit en versterkt u de spieren rondom het gewricht zodat u terugkerende klachten zoveel mogelijk kunt voorkomen.  Deze oefeningen kunt u thuis doen en in onze fitnessruimte. Door gebruik te maken van onze fitnessfaciliteiten voert u de oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut uit.

Specialisten