Home / Gezond blijven / Etalagebenen

Etalagebenen

Bij etalagebenen, oftewel Claudicatio Intermittens, zijn de slagaderen in het been vernauwd. Tijdens het lopen ontstaat zuurstoftekort in de beenspieren en ervaart u klachten als pijn, kramp of een doof gevoel. Stopt u met lopen, dan wordt het zuurstoftekort opgeheven en zakt de pijn af.

De fysiotherapeuten van Medi Fit Doetinchem zijn gespecialiseerd in maatwerk behandeling van en begeleiding bij etalagebenen. Door looptraining en leefstijlaanpassing nemen uw klachten af en kunt u weer langdurig pijnvrij wandelen.

Risicofactoren bij etalagebenen

Vernauwing van de slagaders ontstaat door een ophoping van vetten, kalk en ontstekingscellen in de wand van de slagaders. Door de ontstane aderverkalking kan het bloed steeds minder goed doorstromen. Patiënten met etalagebenen hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Risicofactoren die hierbij kunnen meespelen zijn: roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes, reuma, onvoldoende medicatietrouw, stress, overgewicht en/of te weinig beweging.

U kunt zelf veel doen om uw klachten te verminderen en verergering van de vaatziekte terug te dringen. De belangrijkste maatregel is zorgen voor een betere doorbloeding in het been. Dit bereikt u door actief te werken aan leefstijlverbetering, waarmee u langdurig positief effect bereikt. Dit doet u niet alleen: uw fysiotherapeut adviseert en biedt u intensieve begeleiding.

Maatwerk fysiotherapie bij etalagebenen

Tijdens de intake bespreekt u met de fysiotherapeut de problemen en klachten die u in de dagelijkse praktijk ervaart. Ook is het van belang om te onderzoeken op welke momenten en in welke situaties dit het geval is, denk hierbij aan slenteren of traplopen. De fysiotherapeut krijgt zo een goed beeld van de oorzaak van uw klachten en stelt een maatwerk programma voor u samen. Daarbij is zijn/haar insteek dat de behandeling goed bij u als persoon past.

Loop- en krachttraining bij etalagebenen

Bewegen is een uitstekende manier om de doorbloeding in uw benen te verbeteren. De basis van de behandeling is een intensieve looptraining: u start met 3 keer per week looptraining en bij voldoende resultaat traint u 1 x per week. Voordat u hiermee begint, doet u een nulmeting waarbij u samen met uw therapeut op zoek gaat naar uw grenzen. Ook analyseert uw therapeut uw looptempo, uw loophouding en uw vermogen om tegen een helling te lopen. Hierbij geeft u aan wanneer de pijn ontstaat, wanneer u eigenlijk wilt stoppen en wanneer u moet stoppen zodat de therapeut ruim inzicht krijgt in de mogelijkheden.

Tijdens de begeleide looptraining in de fitnessruimte dwingt u uw lichaam als het ware om nieuwe vaatjes rondom de vernauwing aan te maken. Daarnaast traint u uw bil- en beenspieren, bijvoorbeeld door oefeningen in het krachthonk of op de legpress. Door deze intensieve training merkt u dat u langer klachtenvrij kunt lopen. Na de therapie onderhoudt uzelf uw beweegpatroon door te wandelen, oefeningen te doen of te sporten in onze fitnessruimte.

Leefstijlverbetering als sleutel tot klachtenvermindering

Bij vaatvernauwing is het plaatsen van een stent een acute oplossing. Bovendien komt het vaak voor dat na een bepaalde periode opnieuw een stent geplaatst moet worden. Een oplossing die langduriger effect heeft, is leefstijlverbetering waarbij u bepaalde risicofactoren (roken, overgewicht, stress, onvoldoende medicatietrouw) zoveel mogelijk terugdringt.

Daarom bestaat onze fysiotherapeutische behandeling vooral uit persoonlijke begeleiding om dit te bereiken. Onze insteek is: wat heeft u nodig om uw leefstijl te verbeteren en wat kunnen wij hierin voor u betekenen?

We bespreken met u welke gedragsverandering u wilt realiseren. Mocht u dit lastig vinden om zelf op te pakken: wij benadrukken in de behandeling dat u er niet alleen voor staat. Als u ook uw partner als steun in het proces wilt betrekken, dan is hij/zij van harte welkom tijdens één of meer gesprekken. Of u kunt deelnemen aan loopgroepjes zodat u tips en tricks met elkaar kunt delen. De fysiotherapeut helpt u op een ontspannen en open manier om zelf de regie te pakken en gemotiveerd te raken om uw persoonlijke doelen te bereiken. Uiteraard kijken we hierbij continu naar wat het beste bij u past.

Samenwerking met andere disciplines

In sommige situaties is het prettig om assistentie vanuit andere disciplines in te schakelen. Bijvoorbeeld voor adviezen van een diëtist om een ander voedingspatroon te ontwikkelen. Of als blijkt dat rugklachten van invloed zijn op uw looppatroon, dan is het mogelijk dat uw fysiotherapeut de expertise inroept van de manueel therapeut. Deze professionals vindt u bij Medi Fit Doetinchem onder 1 dak, zodat uw therapie snel en goed is georganiseerd.

Therapeuten