Home / Gezond blijven / Oncologische fysiotherapie en fitness

Oncologische fysiotherapie en fitness

Als u (bijna) in behandeling bent voor kanker, dan komt er in korte tijd veel op u af. Medi Fit Doetinchem biedt u binnen 1 praktijk alle mogelijkheden waarmee u zich zo fit en vitaal mogelijk blijft voelen tijdens de oncologische behandeling. Ook kunnen wij u assisteren bij het hernieuwd opbouwen – na uw ingreep of behandeling – van een goede conditie en kracht.

De oncologie fysiotherapeut is via scholing en ervaring gespecialiseerd in het begeleiden en trainen van cliënten bij oncologische hulpvragen.

Oncologische fysiotherapie en fitness: de intake

Vanwege de complexe problematiek heeft u een uitgebreide intake met de oncologie fysiotherapeut. Zij neemt uw wensen en doelstellingen met u door en laat u een fitheidstest uitvoeren. Afhankelijk van de fase waarin uw oncologische behandeling zich bevindt en het doel waar u naartoe wilt werken, stelt uw therapeut een maatwerk behandelplan samen via 1-op-1 fysiotherapie of fitness groepstraining.

Doelen van oncologische fysiotherapie en fitness

Voor oncologische fysiotherapie en fitness kunt u voor, tijdens en na uw behandeling terecht. De oncologie fysiotherapeut werkt samen met u aan het zoveel mogelijk behouden en verhogen van vitaliteit. Afhankelijk van uw hulpvraag biedt de therapeut ondersteuning bij:

 • Leren omgaan met de gevolgen van bestraling, chemotherapie en/of operatie;
 • Vertrouwen herwinnen in het eigen lichaam;
 • Oedeem (vocht): bij directe klachten, maar ook een paar jaar na een operatie kunt u hiervoor uitstekend binnen onze praktijk terecht;
 • Het wegnemen of verminderen van fysieke belemmeringen/blokkades die zijn ontstaan door bijvoorbeeld long- of huidschade;
 • Wegnemen van eventuele onzekerheden, zodat u meer vertrouwen ontwikkelt;
 • Pre- en postoperatieve revalidatie;
 • Durven bewegen in een groep met mensen.

Oncologische fysiotherapie en fitness: de behandeling

Door te bewegen houdt u uw conditie op peil en behoudt u een zo hoog mogelijke vitaliteit. Verder zijn binnen de oncologische fysiotherapie informatie en voorlichting van groot belang; u kunt dan ook met al uw vragen en eventuele onzekerheden terecht bij uw therapeut. Zij legt u uit wat er in uw lichaam gebeurt en waar u wel en niet rekening mee moet houden. Zo kan het voorkomen dat bepaalde bewegingen of activiteiten ineens niet meer zo lekker gaan. De therapeut legt u uit hoe dit komt en hoe u deze weer (geheel of gedeeltelijk en gefaseerd) kunt oppakken.

Verder bestaat oncologische fysiotherapie en fitness bijvoorbeeld uit:

 • Oefeningen om kracht en conditie op te bouwen in de oefenzaal. Ook traint u thuis, hiervoor krijgt u advies om met de beschikbare hulpmiddelen specifieke bewegingen te oefenen;
 • Lymfetaping om de vochtafvoer te stimuleren;
 • Massagetechnieken om de beweeglijkheid te verbeteren en de doorbloeding te verhogen;
 • Fitness in een kleine groep: u traint 2 keer per week in het fitnesscentrum onder begeleiding van de fysiotherapeut. Een heel geschikte vorm van trainen als u bijvoorbeeld normaal gesproken niet sport, niet in een ‘gewoon’ fitnesscentrum wil sporten of op een verantwoorde manier uw vitaliteit wilt verhogen.

Cliënten die u voorgingen zijn heel positief over de meerwaarde van oncologische fysiotherapie en fitness. Daarbij geven zij aan dat ze weer (zoveel mogelijk) lekker in hun vel zitten en blij zijn met de professionele informatie en de maatwerktrainingen.

De voordelen van Medi Fit Doetinchem

Komt u voor oncologische fysiotherapie naar onze praktijk, dan bent u zeker van:

 • Laagdrempeligheid: loopt u gerust binnen met uw vragen of neem contact met ons op. Wij helpen u graag!
 • Ontspannen sfeer: gezien de aard van de klachten zijn we serieus als de situatie daarom vraagt. Maar er is ook ruimte voor humor en luchtigheid tijdens de groepstrainingen, wat sterk bijdraagt aan uw welzijn.
 • Veel kennis en kunde binnen 1 praktijk: is de assistentie van een manueel therapeut of andere specialist nodig, dan organiseren wij deze zorg vlot voor u.
 • Zit het oncologische fysiotherapietraject erop, dan kunt u het bewegen zelf op peil houden of via onze fitness-tak. Ook dan krijgt u deskundige begeleiding.
 • Focus op zelfredzaamheid: na verloop van tijd voelt u zich weer sterk(er) om zaken zelf op te pakken.

Samenwerking met externen

Medi Fit Doetinchem is aangesloten bij Onconet, waarmee de specialistische kennis en kunde van onze oncologische fysiotherapeut is gewaarborgd. Regelmatig volgt zij namelijk nascholingsmodules en woont symposia bij om haar kennis up-to-date te houden. Ook stemt zij veelvuldig af met andere specialisten of de oncologisch verpleegkundige.

Therapeuten