Home / Beter worden / Oedeemtherapie en manuele lymfedrainage

Oedeemtherapie en manuele lymfedrainage


Bij overbelasting van het lymfestelsel ontstaan zwellingen (oedeem), bijvoorbeeld in de ledematen, buik, romp of gezicht. Via oedeemtherapie worden het afvoersysteem versterkt, afvalstoffen afgevoerd en het vochtvolume neemt af. De oedeemtherapeut zet het lymfesysteem als het ware weer ‘aan’. Onze therapeuten behandelen zowel primair als secundair oedeem:

  • Primair: overbelasting door een aangeboren afwijking, waarbij er minder lymfebanen in het lichaam aanwezig zijn;
  • Secundair: beschadiging door een oorzaak van buitenaf, zoals een operatie, bestraling of kanker.

Beiden therapeuten van Medi Fit Doetinchem zijn gecertificeerd oedeemtherapeut.

Afspraak maken fysio

Technieken binnen de oedeemtherapie

Tijdens de intake onderzoekt de oedeemtherapeut uw specifieke klachten en stelt hierna een behandeling op maat voor u samen.

De oedeemtherapeut kan diverse technieken toepassen:

  • Manuele lymfedrainage: massagetechniek die gericht is op het stimuleren van de afvoer van lymfevocht en op het bevorderen van het functioneren van niet-aangedane lymfevaten en -klieren. Uw lichaam leert de vochtafvoer weer zelf op te pakken.
  • Fascietechniek: deze techniek kan worden toegepast bij verhardingen van het bindweefsel – ontstaan door bestralingen, chemokuren, infecties of een aangeboren afwijking. Via diepe fascietechnieken worden deze verhardingen losser gemaakt, waardoor een betere doorbloeding, meer vochtafvoer, pijnvermindering en een grotere bewegingsvrijheid worden gerealiseerd. Deze techniek biedt waardevolle en directe resultaten bij onder andere trekkende littekens, beschadigd weefsel en vastzittende/stagnerende ledematen.
  • Lymfetaping is een ondersteunende techniek bij manuele lymfedrainage. De taping is vooral geschikt voor lymfe-oedeem op lastige plekken, zoals de borst en rondom de hals.
  • Oefentherapie: specifieke oefeningen die u zelf thuis kunt doen, zodat het lichaam geactiveerd blijft en vocht blijft afvoeren. Ook bevordert u hiermee de beweeglijkheid van de aangedane ledematen.

Daarnaast is het mogelijk dat een externe specialist maatwerk (steun)kousen bij u aanmeet om het vocht beter af te voeren en de druk in de ledematen te laten afnemen. Als de oedeemtherapeut meerwaarde verwacht van steunkousen, dan zal zij u hiervoor doorverwijzen.

Kenmerkend voor oedeemtherapie is de extra zachtheid van de behandeling. Mocht een massagebeweging wat pijnlijk aanvoelen, dan past de oedeemtherapeut haar techniek direct aan. Bovendien merkt u direct effect in de vorm van bijvoorbeeld pijnvermindering of meer beweeglijkheid. Om de behandeling rustig uit te kunnen voeren, reserveren wij 30 minuten per sessie.

Bent u of was u onder behandeling voor kanker, dan kunt u in elke fase van uw behandeling (vooraf, tijdens of erna) terecht voor oncologische fysiotherapie en fitness en/of oedeemtherapie. Wij helpen u om uw vitaliteit zo hoog mogelijk te houden rondom de behandeling.

 

Zelfmanagement bij oedeemtherapie

Uw lichaam pakt het afvoeren van vocht zelf (deels) weer op, omdat andere banen dit overnemen. Verder is het belangrijk dat u zelf de oefeningen blijft doen en in beweging blijft. Soms keren de klachten gedeeltelijk terug, bijvoorbeeld na warm weer of ziekte. In dat geval is het nodig om tijdig een vervolgafspraak te maken voor oedeemtherapie. Uw lichaam krijgt dan een soort herstart om de vochtafvoer weer zo goed als mogelijk te reguleren.

 

Samenwerking met andere disciplines

De fascietechnieken en manuele lymfedrainage bewijzen hun meerwaarde ook bij andere hulpvragen binnen de praktijk:

  • Als een stug litteken, bijvoorbeeld na een operatie, verdere revalidatie belemmert;
  • Bij vocht en littekens, ontstaan na een nieuwe knie of heup;
  • Verminderde buigbaarheid van bijvoorbeeld een knie of schouder;
  • Na een breuk waarbij vocht en/of littekens zijn ontstaan.

Omdat de fysiotherapeuten binnen onze praktijk multidisciplinair samenwerken, regelen wij de zorg vlot en professioneel voor u.

Specialisten