EPTE


EPTE (Percutane Electrolyse Therapie) is een relatief nieuwe behandelmethode bij chronische klachten, zoals ontstekingen aan schouder, hiel, elleboog, achilles of knie. Deze innovatieve methode levert – wetenschappelijk bewezen – goede resultaten op. Medi Fit Doetinchem is een van de twee EPTE-aanbieders in Doetinchem en omgeving. Onze therapeuten hebben beiden een specifieke EPTE-training gevolgd en beschikken over ruime ervaring in het behandelen van chronische klachten. Uw therapeut kijkt altijd eerst naar het type klacht, de reeds toegepaste therapieën en de fase waarin uw blessure zich bevindt. Via echografie onderzoekt uw therapeut of EPTE een geschikte behandeling is voor uw klachten.

Afspraak maken fysio

Wat is EPTE?

Onder echogeleiding plaatst de fysiotherapeut een dry needling naald in de pees, precies op de plek waar de ontsteking, degeneratie of overbelasting zich bevindt. Door een korte wisselstroom op deze dunne naald wordt een lokale ontsteking gecreëerd. Deze gecontroleerde ontsteking leidt tot een verhoogde doorbloeding, waardoor de lokale celstofwisseling verbetert. Dit zorgt voor de aanmaak van nieuwe, gezonde peesvezels, pijndemping en herstel van uw blessure. EPTE vereist veel nauwkeurigheid, uw therapeut is dan ook speciaal opgeleid om deze behandelmethode gecombineerd met echografisch beeld toe te passen.

Om uw klacht zo optimaal mogelijk te behandelen, heeft uw therapeut de mogelijkheid om naast EPTE shockwave therapie (bij verkalkingen) en/of medical taping toe te passen. Daarnaast is het belangrijk dat u zelf werkt aan het krachtiger maken van uw spieren en pezen. Hiervoor krijgt u waar nodig specifieke oefeningen mee, die wij tijdens de behandeling uitleggen en voor u in een overzichtelijk schema zetten.

 

Is EPTE pijnlijk?

De zeer dunne EPTE-naald is vergelijkbaar met een acupunctuurnaald. Door de toepassing van echografie kan uw therapeut – zelfs wanneer het probleem zich in de kern van de pees bevindt -nauwkeurig bepalen of hij de aangedane plek raakt. Tijdens een behandeling doet uw therapeut dit meestal maar één keer. Het is mogelijk dat het moment waarop de therapeut het weefsel raakt even onprettig aanvoelt, dit duurt hooguit 1 à 2 minuten.

We kunnen ons voorstellen dat u het gebruik van naalden wellicht geen prettig idee vindt. Bespreek dit met uw fysiotherapeut, hij stelt u graag gerust.

 

Hoe vaak EPTE?

Net als bij shockwave therapie past uw fysiotherapeut bij EPTE het behandelprotocol toe. Dit betekent dat de intensiteit van de behandeling en de opbouw volgens een vaste procedure verlopen. Belangrijke factoren zijn hierbij de pijnprikkel bij de cliënt en de peesreactie (hoe reageert de pees en hoe herstelt deze zich).

Wij informeren u voorafgaande en tijdens de behandelingen over het doel, de verwachtingen en behaalde resultaten. U weet dus altijd waar u aan toe bent!

 

Hygiëne

De naalden die wij in onze praktijk gebruiken, vervangen wij na elke behandeling. Ook draagt uw therapeut handschoenen tijdens de behandeling en gebruikt hij speciaal ontsmettingsmiddel om uw huid te desinfecteren, u bent dus 100% zeker van uitstekende hygiëne.

Specialisten