Home / Beter worden / Shockwave therapie

Shockwave therapie


Last van chronische pijnklachten aan uw elleboog, knie, hiel, achillespees of schouder? Shockwave therapie is een innovatieve behandelmethode die goede - en bewezen - resultaten geeft bij chronische pijnklachten. Zelfs als andere behandelingen, zoals injecties, medicijnen en operaties, geen verbetering hebben opgeleverd. Medi Fit Doetinchem biedt – als vrijwel enige praktijk in de regio - zowel gefocusseerde als radiale shockwave therapie aan.

Afspraak maken fysio

Bij welke klachten Shockwave therapie?

De fysiotherapeuten van Medi Fit Doetinchem kunnen shockwave therapie toepassen bij peesgerelateerde klachten en chronische slijmbeursontstekingen. Denk hierbij aan:

  • Hielpijn
  • Chronische schouderklachten
  • Achillespeesklachten
  • Pijn onder de knieschijf (Osgood Schlatter, jumpers knee)
  • Pijnklachten aan de buitenzijde van uw heup (gluteus medius tendinopathie)
  • Aanhoudende slijmbeurs ontstekingen
  • Spasticiteit

In enkele gevallen is shockwave therapie niet geschikt om toe te passen. Wilt u weten of shockwave therapie of één van onze andere specialisaties geschikt is bij uw klacht, neemt u dan gerust contact met ons op.

 

De analyse van uw klacht

Uw therapeut onderzoekt – onder meer via een echo – in welk stadium uw klacht zich bevindt, of de pees ontstoken is of niet en of er sprake is van verdikking en/of slijtage (degeneratie). Ook is het belangrijk om te weten of het om een nieuwe of terugkerende klacht gaat. Is uw pijnklacht al bij een andere praktijk met shockwave behandeld, dan kiest uw therapeut wellicht voor EPTE of een andere shockwave-variant, geheel afhankelijk van de aard van de pijnklacht.

 

Hoe werkt shockwave therapie?

Uw fysiotherapeut bedient een apparaat waar geluidsgolven uitkomen. Deze golven dringen door tot de kern van het probleem, waardoor een lokale, gecontroleerde ontsteking ontstaat. Dit resulteert in en verhoogde celactiviteit en celstofwisseling. Hierdoor wordt het eigen herstelvermogen geactiveerd en versnelt het herstel.

Naast shockwave therapie krijgt u oefentherapie om de pees sterker te maken. Eventueel past de therapeut medical taping toe. Heeft u last van hielspoor, dan is het mogelijk dat wij u doorverwijzen naar de podotherapeut voor podotherapeutische inlays (zooltjes), schoen- en/of loopadvies.

 

Radiale en gefocusseerde shockwave therapie

Afhankelijk van de bevindingen uit de echo en de fase waarin uw klacht zich bevindt, kiest uw fysiotherapeut voor gefocusseerde of radiale shockwave therapie.

Is er sprake van verkalking, dan wordt gefocusseerde shockwave toegepast, waarbij energieafgifte plaatsvindt aan dieperliggende structuren binnen een klein oppervlak. Bij radiale shockwave behandelt uw therapeut een groter gebied en meer oppervlakkig gelegen structuren dan bij gefocusseerde shockwave. Uw therapeut heeft de mogelijkheid om beide therapievormen te combineren.

Is shockwave therapie pijnlijk?

U kunt shockwave als lichtelijk gevoelig of pijnlijk ervaren, dit gevoel duurt slechts enkele minuten. Iedere cliënt ondervindt dit op een andere manier. Het is belangrijk dat u de behandeling goed kunt volhouden: uw fysiotherapeut kan de apparatuur volledig op uw gevoel afstemmen.  Ziet u tegen de behandeling op, bespreek dit vooral met uw therapeut, hij/zij neemt elke stap rustig met u door en stelt u graag gerust.

 

Hoe vaak shockwave therapie?

Uw fysiotherapeut volgt altijd het behandelprotocol. Dit betekent dat de intensiteit van de behandeling en de opbouw volgens een vaste procedure wordt opgebouwd. Belangrijke factoren zijn hierbij de reactie van structuren en pezen en de pijnprikkel bij de cliënt.

Wij informeren u voorafgaande en tijdens de behandelingen over het doel, de verwachtingen en behaalde resultaten. U weet dus altijd waar u aan toe bent.

 

Vergoeding shockwave therapie

Bent u aanvullend verzekerd dan wordt shockwave therapie volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Zonder aanvullende verzekering betaalt u het tarief voor een losse behandeling.

Specialisten