Bas van Bemmelen

Algemeen fysiotherapeut
MSc Kinderfysiotherapeut i.o.

De kennis en ervaring als oud-topsporter gecombineerd met die van de opleiding algemene fysiotherapie aan de HAN. Op zijn 13e startte Bas – relatief laat – met volleybal toen zijn stiefvader hem adviseerde ‘iets met zijn lengte te doen’. Omdat hij nog niet wist welke studie hij wilde volgen, rolde hij vervolgens op zijn 17e het professionele volleyballen in. Na ruim 10 jaar als fulltime volleyballer in Duitse, Belgische en Nederlandse topteams werd het tijd voor een carrièreswitch. Van jongs af aan wist Bas wel dat hij in de medische wereld en met mensen wilde werken, want ‘zonder mensen is er niets aan’. Lang nadenken was daarom niet nodig: tussen het moment van stoppen als prof en zijn 1e college op Papendal met andere (oud)topsporters zat maar anderhalve week.

Zijn motivatie om te slagen aan de HAN – met een minor Neurorevalidatie – was groot: het was nu echt tijd om zijn maatschappelijke carrière op te starten, dus wilde Bas alles in 1 keer halen. Een van de meest interessante vakken vond hij fysiologie: de diepere biologie induiken en uitpluizen. Onderdeel van zijn studie was een stageperiode bij revalidatiecentrum Klimmendaal. Hierbij lag de focus op kinderen met een neurologische aandoening, waarvoor hij zich moest verdiepen in kinderanatomie. Daar werd een nieuw vuur bij Bas aangewakkerd: het werken met kinderen vond hij misschien nog wel leuker – en dankbaarder om te doen – dan volleybal. Voor de toekomst ziet Bas daarom het behalen van de masteropleiding in de kinderfysiotherapie als nieuw persoonlijk doel. In september 2022 startte Bas met deze nieuwe uitdaging.

Tijdens zijn laatste studiejaar liep hij een half jaar stage bij Medi Fit Doetinchem. Het team, de multidisciplinaire samenwerking en sfeer bevielen hem zo goed dat hij – met succes – een vacature afwachtte. In de praktijk behandelt Bas cliënten met alle voorkomende pijnklachten en blessures aan het bewegingsapparaat. Bij elk behandeltraject puzzelt hij uit wat het beste is voor de patiënt. Daarin is hij heel erg van het doen en direct hulp bieden: oefentherapie biedt hij dan ook vaak gelijk aan. Verder begeleidt hij de fitnessgroepen. Hierin is Bas heel creatief, omdat hij als oud-topsporter ‘duizenden’ oefenvarianten kent. Alles erop gericht om cliënten lekker fit en vitaal te laten zijn. Bas is er namelijk van overtuigd dat je lichaam moet blijven bewegen om te herstellen.

Achteraf bezien was de periode in de topsport gaaf en een superpositieve reis, maar op het moment zelf genoot hij er eigenlijk te weinig van vanwege de hoge prestatiedrang. Nu is er meer tijd om erop uit te gaan met zijn vriendin en vrienden, voor tennisles en fitness. Tot slot mag het ook wel eens gezegd worden: zijn vriendin steunde hem al die jaren in zijn carrière, zag hem doordeweeks weinig en verhuisde zelfs met hem mee. Nu is een nieuwe fase aangebroken – met meer balans in werk en privé – vanuit hun woonplaats in de mooie Achterhoek.

Voor meer informatie:

Bas is te bereiken op de volgende dagen:
Di 10.30 – 16.30 | Woe 10.00 -18.30 | Vrij 11.00 -20.00 | Za 08.15 -12.15
Medi Fit Doetinchem | 0314 362462