Bewegen bij diabetes
Bij niet-aangeboren diabetes (type II), oftewel suikerziekte, is bewegen van groot belang om het bloedsuikergehalte te reguleren en daarmee chronische complicaties, zoals hart-, nierfalen of verslechtering van het zicht, te voorkomen. Door te bewegen en gezond te eten bent u zelf in staat om zoveel mogelijk de regie over uw aandoening te pakken.
De therapeut van Medi Fit Doetinchem is gespecialiseerd in bewegen bij diabetes en helpt u om uw conditie en leefpatroon te verbeteren. Dit vindt voornamelijk plaats via het programma Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), of – als u dat wenst – via groepstraining.
Doelstellingen persoonlijk beweegprogramma bij diabetes
Uw fysiotherapeut stelt na de intake het trainingsprogramma vast via uw wensen, individuele trainingsdoelen en in combinatie met eventueel andere aandoeningen.
Trainingsdoelstellingen zijn bijvoorbeeld:
- Het ontwikkelen en onderhouden van een actieve leefstijl;
- Trainen van de lokale spierkracht en het spieruithoudingsvermogen;
- Gewichtsreductie;
- Verbeteren van de balans;
- Het verhogen van vitaliteit;
- Het bestrijden van beïnvloedbare risicofactoren, zoals het ontstaan van hart- en vaatziekten en botontkalking.
Om dit te bereiken zet uw therapeut in op diverse pijlers, zoals:
- Het bevorderen van zelfmanagement: u ontwikkelt vertrouwen in eigen kunnen om problemen op te lossen of taken te volbrengen;
- Het geven van inzicht in de mogelijkheden om te bewegen;
- Leren plezier te hebben in bewegen;
- Het verbeteren van het uithoudingsvermogen;
- Trainen van de lokale spierkracht en het spieruithoudingsvermogen;
- Functionele trainingen.
Via beweging realiseert u een positieve invloed op uw suikerspiegel en daalt uw medicijngebruik. Om dit te bereiken staan tijdens de training zelfmanagement en het ontwikkelen van plezier om te bewegen voorop. Uw therapeut helpt u om gemotiveerd te raken en uw motivatie om te bewegen zoveel mogelijk te behouden. U zult merken dat u zich gaandeweg beter voelt!