Home / Beter worden / Kaakfysiotherapie

Kaakfysiotherapie


Kaakfysiotherapie is een vorm van fysiotherapie waarbij, zoals de naam al doet vermoeden, klachten in en rond de kaak centraal staan. Ook klachten in het aangezicht en in de halsregio vallen hieronder.  

Afspraak maken fysio

Kaakfysiotherapie: welke klachten komen voor?

Veel voorkomende klachten in de omgeving van de kaak zijn:
– Klemmen;
– Knarsen;
– Lip- en wangbijten;
– Tongpersen;
– (frequent) (sub)luxeren van de kaak;
– Pijn en/of vermoeidheid van de kauwspieren;
– Pijn rond het kaakgewricht, zijkant van het hoofd, de hals, de nek en het oor;
– Knappende of krakende geluiden bij de kaak;
– Een beperkte opening van de mond;
– Kaakklachten na oncologische behandeling in het hoofd-hals gebied. 

 

Deze klachten kunnen ontstaan door kaakgewoonten zoals klemmen, knarsen, lip- nagel- en wangbijten, tongpersen en het (veelvuldig) kauwen op kauwgom of een pen. Ook kan het zijn het kaakgewricht zelf niet optimaal functioneert, waardoor knappende geluiden ontstaan en de mond niet volledig geopend kan worden. Stress en spanningen kunnen ook een grote rol spelen, eveneens structuren in de nek. 

 

Intake en onderzoek

U kunt bij een (kaak)fysiotherapeut terecht met onder andere een verwijzing van de tandarts, huisarts, gnatholoog en orthodontist. Ook kunt u op eigen initiatief zonder verwijzing komen. 

De (kaak)fysiotherapeut zal uw klachten systematisch in kaart brengen, evenals de relatie met problematiek die hierdoor ontstaat tijdens uw dagelijkse leven. Hierbij wordt verder gekeken dan slechts de kaak; ook gebieden als de nek en hals worden meegenomen. Het onderzoek kan – indien nodig – ook intra-oraal (in de mond) plaatsvinden. 

 

Behandeling

Aan de hand van de intake met het onderzoek zal gekeken worden of een behandeling gestart kan worden. Eventueel zal dit in combinatie of in overleg zijn met andere zorgprofessionals, zoals een tandarts of huisarts.  

De behandeling kan erg divers zijn, en zal van uw klachten en doelen afhangen. Wel zal er doorgaans advies en voorlichting over uw klachten worden gegeven. Hiernaast kunnen onder andere ontspanningsoefeningen, oefeningen voor thuis, gedragsoefeningen, mobilisaties, manipulaties en spierrekkingen gegeven worden. Dit wordt uiteraard afgestemd op uw persoonlijke situatie.  

De behandeling wordt doorgaans vergoed door uw verzekeraar als u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft. 

Specialist