Bekkenfysiotherapie
De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het analyseren en behandelen van uiteenlopende klachten - bij vrouwen, mannen en kinderen - die samenhangen met de bekkenbodemspieren. Deze spierlaag draagt de buikorganen, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang, speelt een rol bij de seksualiteit en draagt bij aan de stabiliteit van het bekken. Als de spieren in het bekken zich niet optimaal aan- en ontspannen, kunt u op verschillende manieren klachten ervaren.
Afspraak maken fysioBekkenfysiotherapie: bij welke klachten?
Het scala aan klachten dat de bekkenfysiotherapeut behandelt, is zeer breed en divers:
- Bekkenpijn en/of lage rugklachten bij zwangeren;
- Bekkenpijn en/of lage rugklachten bij net bevallen vrouwen;
- Urine- of ontlastingsproblemen;
- Prostaatgerelateerde klachten;
- Stuitklachten;
- Buikproblemen (obstipatie en diarree);
- Prikkelbare darm syndroom;
- Problemen rondom seksualiteit (pijn bij het vrijen, vaginisme, erectieproblemen);
- Pre- en postoperatieve vraagstukken (in het buik- en bekkengebied).
Intake en onderzoek
Meestal verwijst een behandelend arts u met een specifieke hulpvraag of diagnose door voor bekkenfysiotherapie. Tijdens de uitgebreide intake analyseert de therapeut uw klachten in een breed perspectief en vraagt onder meer naar uw eet- en drinkpatroon, leefstijl, gezondheid en plas- en ontlastingspatroon.
Om de functie van de bekkenbodem grondig in kaart te brengen, kan uw bekkenfysiotherapeut gebruikmaken van een aantal specifieke testen. Daarnaast kan zij – indien nodig – een inwendig onderzoek uitvoeren tijdens een vervolgafspraak. De eventuele noodzaak hiervan bespreekt uw bekkenfysiotherapeut altijd vooraf, waarna u uiteraard bedenktijd heeft om wel of geen toestemming te geven.
Besluit u dat u geen inwendig onderzoek wenst, dan helpt de bekkenfysiotherapeut u natuurlijk zo goed en kundig mogelijk op basis van de beschikbare informatie.
Bekkenfysiotherapie: de behandeling
Na de uitgebreide intake – en het eventuele inwendig onderzoek – maakt uw bekkenfysiotherapeut een behandelplan dat specifiek op u is afgestemd. Zij geeft u uitgebreide informatie over de functie van het bekken en de bekkenbodem in relatie tot uw klacht. Bovendien helpt zij u bij het leren herkennen en trainen van de spieren in het bekken, de bekkenbodem en de spiergroepen die daarmee samenwerken in het dagelijks functioneren.
Specifieke methoden – afhankelijk van uw klachten – die onderdeel kunnen uitmaken van de behandeling zijn:
- Ontspanning/ademhalingsoefeningen;
- Bekkenbodemoefeningen: trainen van stabiliteit en kracht en ontspanning van het bekken;
- Buikmassage om de darmfunctie te activeren;
- Ontspanningsmassage van de buik;
- Advies/training om vulling en leging van blaas en darmen te optimaliseren;
- Bij zwangeren: adviezen en oefeningen om pijnklachten te verminderen en zo lang mogelijk vitaal te blijven;
- Ontspanningstips bij stressklachten die in het bekken vast zijn gaan zitten.
Het effect van bekkenfysiotherapie
Veel cliënten die onder behandeling staan of zijn geweest, zijn verbaasd door de resultaten die met bekkenfysiotherapie kunnen worden bereikt. Ook bij chronische klachten, waarbij cliënten eigenlijk al hebben leren leven met de pijn of ongemakken, blijkt vaak nog winst te behalen. Cliënten voelen zich energieker, vitaler, hebben geen of minder pijn en/of hebben het vertrouwen herwonnen om naar buiten te gaan, zonder angst om urine te verliezen.
Het bekken als kwetsbaar gebied
Het bekken is een gevoelige zone: veel mensen schamen zich over urineverlies, ontlastingsproblemen of problemen rondom hun seksualiteit. De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het vakgebied. Niets is vreemd of gênant: de bekkenfysiotherapeut biedt een luisterend oor en stelt u graag gerust.
Samenwerkingsverbanden
De bekkenfysiotherapeut heeft korte lijnen met de huisarts, verloskundigen en collega-bekkenfysiotherapeuten. Indien nodig stemt zij intern af met de manueel therapeut (bijvoorbeeld bij lage rugklachten), oedeemtherapeut (bij vocht) of diëtist (bij darmproblemen). Door de multidisciplinaire samenwerking binnen de praktijk organiseren wij uw zorg vlot en goed.